30ste editie van Indoor de Bergen is tevens de laatste

HET IS MOOI GEWEEST…

Het bestuur van Indoor de Bergen heeft besloten dat de 30ste editie van Indoor de Bergen (15 t/m 19 november a.s.) tevens de laatste Indoor zal zijn die georganiseerd wordt. Wij realiseren ons heel goed dat hiermee weer een van de “mooiere wedstrijden” in onze regio wegvalt. Het bestuur heeft deze stap dan ook niet lichtzinnig gemaakt.

Voor het eerst in 1988 hebben we met een groep, de meeste toen nog actieve springruiters, het initiatief genomen om een grote Indoor springwedstrijd te organiseren. Het moest wat anders, mooier, gastvrijer, professioneler worden dan wat er tot dat moment in de regio georganiseerd werd. We hebben de lat meteen hoog gelegd. Samen met de mensen van het eerste uur, Ingrid van Schipstal, Marius Bens, Bert van Gaal, Toon van Katwijk, Theo Wagemans en ondergetekende hebben we de schouders eronder gezet.

Gedurende de verschillende jaren hebben we enkele bestuurswijzigingen gehad en zijn er mensen bij gekomen en afgegaan. Ingrid, Marius, Theo en ik zijn alle 30 jaar verbonden gebleven aan de Indoor. Wim Verheijen was altijd al actief medewerker en is vervolgens ook het bestuur komen versterken. Sinds een aantal jaren maakt ook Kyra Swelheim deel uit van het bestuur. Het voert te ver om alle namen te noemen van iedereen die een bijdrage geleverd heeft aan de wedstrijd. Dat zullen er heel veel zijn. Een naam misschien nog, Yvonne van Bergen, jarenlang actief deelneemster en de laatste jaren als professional verantwoordelijk voor het wedstrijdsecretariaat heeft een onderscheidende bijdrage geleverd aan het succes van de wedstrijd.

Door de jaren heen hebben we een aantal hordes moeten overwinnen en juist op de momenten dat de buitenwacht dacht dat het de laatste Indoor zou zijn, kwam bij ons nieuwe energie vrij. Anekdotisch is het feit dat wij in het eerste jaar veel bekendheid wilde geven aan onze wedstrijd en daarvoor vroegen we de medewerking van de KNHS. En dan graag tijdens de toen beroemde NKB kampioenschappen in Wanroij. Zij waren hiervan niet gecharmeerd en wilden ons niet echt helpen. Toen wij vervolgens met een vliegtuig met groot spandoek erachter aan tijdens de parade een half uur boven het terrein van de NKB kampioenschappen vlogen wisten in een keer duizenden mensen dat er een nieuwe Indoor op de agenda kwam. De KNHS was niet blij met deze actie maar ze hadden het luchtruim niet exclusief in beheer!!

We hebben deze wedstrijd zo lang kunnen organiseren omdat we altijd konden rekenen op heel veel vrijwilligers, een zeer trouwe sponsorgroep en veel enthousiaste amazones en ruiters die jaar na jaar zorgden voor heel mooie sport. Wij zijn al deze mensen hiervoor zeer erkentelijk en dankbaar. Zonder deze medewerking was het niet gelukt.

Het deelnemersveld is geleidelijk aan veranderd, de vrijwilligers zijn drukker, de sponsoren krijgen heel veel sponsor aanvragen en de professionele wedstrijd organisaties hebben zich steeds verder ontwikkeld. Het wordt steeds moeilijk om onderscheidend te zijn en wij wilden perse niet dat onze wedstrijd op een afglijdende baan terecht zou komen. Stoppen op het juiste moment is ook een grote kunst. Wij staan nu aan de vooravond van de laatste Indoor. We willen graag iets moois organiseren, maar ook dit bepalen wij niet alleen. We zijn opnieuw afhankelijk van de medewerkers, sponsoren, deelnemers en vooral ook het publiek. Zij bepalen mede hoe mooi we de wedstrijd afsluiten en hoe deze in ieders herinnering achterblijft.

Het is ons idee om deze wedstrijd niet af te sluiten met het traditionele Master springen. Wij zouden graag een laatste rubriek willen organiseren voor alle oud winnaars van de Masters. Zij kunnen er dan samen een heel mooie afsluitende rubriek van maken. We weten dat veel van deze ruiters tot de top van Nederland horen en veel internationale wedstrijden rijden. Toch doen we een (klein) beroep op ze en we hopen dat we voldoende deelnemers aan de start kunnen krijgen zodat we een prachtige afscheidsrubriek kunnen hebben. Soms heb je ook wel een droom.  In Aken zorgen de bekende witte zakdoekjes jaarlijks voor een fascinerend afscheid. Zoiets kan ook in Nederland.

Na afloop van de wedstrijd op zondag hopen we dat velen met ons nog een drankje willen doen zodat we op een gezellige en ontspannen manier terug kunnen blikken op 30 jaar Indoor de Bergen.

Wij, als bestuur, zijn er trots op dat velen graag op de Indoor wilden rijden en er hele mooie herinneringen aan hebben. Het zou mooi zijn als velen met ons deze laatste wedstrijd tot iets moois zou kunnen maken. Bedankt en wij hopen jullie te zien in Wanroij.

Wim Verhagen, voorzitter Indoor de Bergen

Een overzicht van de ‘Masters’ van Indoor de Bergen is hieronder te vinden:

1989          Dave Maarse
1990          Leon Thijssen
1991         Kyra Swelheim
1992          Reinier van de Maas
1993          Albert Voorn
1994          Albert Voorn
1995          Pieter Kersten
1996          Dave Maarse
1997          Eric van der Vleuten
1998          Edwin Smits
1999          Karin van de Broek
2000          Wiljan Laarakkers
2001          Mathijs van Asten
2002          Mathijs van Asten
2003          Wiljan Laarakkers
2004          Maikel van der Vleuten
2005          Maikel van der Vleuten
2006          Rick Janssen
2007          Patrick Lemmen
2008          Mathijs van Asten
2009          Rob van Bussel
2010          Henk Diks
2011          Patrick Lemmen
2012          Patrick Lemmen
2013          Mark Martens
2014          Tim van de Oetelaar
2015          Ellen Zwijnenberg
2016          Jarno van Erp

 

Comments are closed.